Mennesker har hår over hele kroppen – med unntak av i håndflaten og under fotsålen. De ulike typene hår vokser på forskjellige måter og har ulik levetid.

Tagget med: ,

Hvor mye hår vi får, og hvor langt det blir, er det DNA-et vårt og hormonene våre som bestemmer.

Varierende lengde og mengde

Noen menn har hår som stikker ut av skjorta, andre har så vidt et par hårstrå på brystkassen. Noen kvinner har bart, og noen har irriterende perfekte øyenbryn. Hvilken hårtype du har, vil påvirke resultatet ved voksing, barbering og epilering.

Det vokser ut nye hår hver dag, og hvis du for eksempel vokser bikinilinjen, greier ikke voksen å få med seg de ferskeste hårene. Hår på én–to millimeter blir sittende igjen, og dermed oppnår du ikke et helt glatt resultat. Fire uker etter voksbehandlingen vil cirka halvparten av hårene ha vokst ut igjen.

Tre faser

Uansett hvor på kroppen håret sitter, går det gjennom tre faser. Først kommer en vekstfase, som varer i alt fra noen måneder til flere år. Så kommer svinnfasen, da håret slutter å gro og hårsekkene skrumper inn. Den siste fasen er avvisningsfasen, da håret beveger seg mot overflaten for så å falle av.

Hvert enkelt hårstrå og hver hårsekk har ulik syklus, og dermed mister vi ikke alt hår samtidig – heldigvis.

Hormonene våre bestemmer ikke bare mengden hår vi får, men også lengden. Det er ikke slik at alle kan spare til langt hår. Menns hår har generelt kortere levetid enn kvinners hår, og dermed er det vanskeligere for en mann å spare til en skikkelig åttitallsfrisyre enn det er for en kvinne.

Tar tid

Det tar ganske lang tid før hårveksten din er slik den skal bli. Kvinner er omkring 25–27 år før hårveksten er komplett, og rygghåret til en mann kan utvikle seg fram til han er 35–40 år.

Hårene i ansiktet er generelt ganske korte og har derfor også kort levetid. Noen av dem ønsker du kanskje å vokse, mens andre vil du skal gro og være sunne. Ønsker du øyenvipper som lever lenge, kan du bruke et vippeserum som gjør at hårene vokser raskere og sitter lenger.

Kjønnshår har en relativt kort levetid; etter seks til sju måneder faller de av. Dermed er det begrenset hvor lange de kan bli. Alle får mer kroppshår med alderen, men regelmessig voksing kan gjøre at du får mindre hårvekst med tiden.

Tagget med: ,