Vi smører huden med krem når den er tørr, gir håret en kur når det er slitt, og steller neglene når de trenger det. Men det er ett område som går i glemmeboken for de aller fleste nordmenn: føttene våre.

Føttene bruker vi hver dag, de går flere tusen skritt og utallige kilometer i løpet av ei uke. De trenger med andre ord vedlikehold. Død hud må fjernes, tørr hud må smøres, og negler og neglebånd må behandles. Les om: Negler. Noen har naturlig myke føtter, mens andre lett får hard og tørr hud. Fotpleie er noe alle bør ta seg tid til, uansett helsetilstand, alder eller diagnose.

Er det egentlig så viktig, da?

Om vi forsømmer føttene våre, kan vi i verste fall få kroppslige plager. Dette gjelder ikke bare smerte i føttene, plagene kan også spre seg til andre deler av kroppen på grunn av langvarig feilbelastning. Kroppen påvirkes av hvordan du går, og hvor det ”trykker” mest når du går. Om det oppstår ubalanse i dette på grunn av vond, hard eller sprukken hud, kan det gi deg begrenset bevegelighet og være veldig ubehagelig.

Hva er forskjellen på en fotpleier og en fotterapeut?

En fotpleier er en helsefagarbeider som tar seg av stell av ”normale” føtter. Fotpleieren filer føttene, skraper av hard hud, pleier tørr hud og steller negler og neglebånd. De fleste tilbyr også å legge neglelakk og gelelakk, vanlig farge eller fransk pedikyr. Les om: Neglelakk og gelélakk. Ved sopp, vanskelige negler (eksempelvis inngrodde negler), fjerning av liktorner eller sprukken hud (for eksempel i hælen) er det vanlig å henvise til en fotterapeut. Også fotterapeuten filer føttene, skraper av hard hud og pleier tørr hud og negler. I tillegg kan fotterapeuter gi deg råd om og hjelp til hvordan du kan pleie føttene dine for å forebygge problemer. De fleste fotterapeuter kan også gi informasjon om sko og støttesåler/spesialsåler.

Har du diabetes, bør du alltid gå til en fotterapeut om det skulle oppstå noe med føttene dine. Diabetes gir opptil 34 ganger økt risiko for amputasjoner, da ofte på grunn av småsår på tærne. Mange av amputasjonene kunne vært unngått med god fotpleie og -behandling. Spesielt for eldre mennesker og personer som har hatt diabetes i mange år, er fotkontroll viktig. Det kan lønne seg å rådføre seg med en lege om dette om man er usikker.

Gå til en fotterapeut dersom du trenger hjelp med:

  • fjerning av liktorner og hard hud
  • sopp på negler eller føtter
  • avlastninger

Hva kan man gjøre selv?

God fotpleie inkluderer fotbad, krem og neglestell. Et godt tips er å sette av noen minutter til stell av føttene etter at man har dusjet. Da er både huden og neglene enklere å jobbe med. Man kan for eksempel bruke en fotfil til å fjerne hard og død hud med, klippe lange negler, tørke føttene godt (også mellom tærne) og smøre dem med en god, fuktighetsgivende fotkrem. Til tørr hud anbefales en fet fotkrem, og til hard hud anbefales en krem med fruktsyre som kan løse opp de døde hudcellene.

Et fotbad på 10–20 minutter er noe man bør ta én gang i uka eller annenhver uke. Du kan for eksempel ta et fotbad mens du ser på tv for å få tiden til å gå. Det eneste du trenger, er en balje med varmt vann og noen dråper med grønnsåpe, badesalt eller en fuktighetsgivende såpe med olje. Dette får du som regel kjøpt på apotek, hos fotterapeuter og på klinikker som tilbyr fotpleie. Tørk føttene godt etter fotbadet og fil bort død og hard hud. Smør på krem til slutt og la den trekke litt inn før du tar på sokker.

Fem tips til hjemmepleie av føtter:

  • Bytt på hvilke sko du bruker.
  • Ta fotbad hver uke.
  • Bruk fotkrem etter at du har dusjet.
  • Bruk fil og fjern tørr hud.
  • Klipp neglene jevnlig.