Inngrodde hår
Hvordan oppstår de egentlig?
Vi fjerner hår på alle mulige måter – voksing, barbering, epilering, napping, hårfjerningskrem, threading og laserbehandling. Med hårfjerning oppstår det også problemer.
Et av disse er inngrodde hår, og de kan være både plagsomme og smertefulle. Men hvordan oppstår de egentlig?
Alle kan få dem
Inngrodde hår ser ut som ekstra sure kviser. De kan oppstå hvor som helst på kroppen. Som om kviser i panna ikke var nok, må du altså forholde deg til vonde prikker der sola ikke skinner også.
Inngrodde hår oppstår enkelt og greit fordi døde hudceller tetter igjen porene som hårene vokser ut av. Dermed krøller håret seg og snur i døra. Håret finner veien nedover i huden igjen. I noen tilfeller vokser det like på undersiden av det ytre hudlaget, og du kan faktisk se det gjennom huden. I verste fall kan det sette seg infeksjoner i inngrodde hår. Å behandle huden riktig blir derfor ekstra viktig dersom du har inngrodde hår.
Peel jevnlig
Den enkleste måten å unngå disse vonde greiene på er å fjerne de døde hudcellene. Ta deg en lang og deilig dusj en kveld, slik at huden blir myk og porene åpner seg. Tørk deg litt for å få bedre effekt av peelingen. Det er viktig at huden ikke er våt når man peeler. Da tar ikke peelingen noe særlig. Bruk helst en peeling med fine korn. Det kan sammenlignes med å bruke et fint sandpapir; det er slik man får den jevne og myke overflaten. Gjenta denne behandlingen 2-3 ganger i uken.
Selv om du er flink til å peele, vil ikke dette alene løse hele problemet. Du må gå dypere til verks for virkelig å forebygge de inngrodde plageåndene. Bruker du et fruktsyreprodukt i tillegg til peeling, vil kampen mot hårene være lettere å vinne. Fruktsyren trenger ned i porene og fjerner de døde hudcellene som blokkerer hårenes vei mot lyset.
Ulike årsaker
Med hver hårfjerningsmetode følger en ny måte du kan få inngrodde hår på. Hvis du bruker barberhøvel, kan du ”dytte” huden litt ned. Når huden spretter opp igjen, vil håret ligge i en farlig posisjon under det øvre hudlaget. Håret er nå kuttet av på den tykkeste delen og er derfor litt stivere enn hvis det hadde vært et nytt hår med myk, tynn spiss. På grunn av denne stivheten vil det lettere vokse inn i siden på poren. Ved voksing river du ut hårene med roten. Når det kommer opp et nytt hår, kan det ligge døde hudceller øverst og på toppen av poren. Det kan hende det er ekstra mye døde hudceller etter en voksing fordi det har skjedd en mikroskade og huden vil reparere seg selv ved å øke cellefornyelsen og derfor ”dytte” flere døde hudceller mot toppen av huden og også inn i poren. Derfor er det viktig å peele i etterkant av voksing. En epileringsmaskin drar hårene opp med rota, men av og til får ikke maskinen med seg hele håret med roten. Da kan det ligge en liten del av håret igjen under huden, og dette kan krølle seg og bli inngrodd.
- Hvis et inngrodd hår blir til en kraftig betennelse kan man få en krem med antibiotika av legen.
- Hvis man får nupper og kviser 1-10 dager etter voksing er dette sjelden ingrodde hår, men en reaksjon på voksingen.
- Man kan selvsagt få inngrodde hår uten at man har fjernet noe hår, men det skjer mye hyppigere når man har fjernet hårene.
Én metode kan skape inngrodde hår hos én person, men fungere optimalt for en annen, så du må bare prøve deg fram for å finne ut hva som passer best for deg.