Det er lite som kan sammenliknes med velstelte negler med en lekker neglelakk eller gelélakk. Her er noen råd på veien til fantastiske negler.

Hvilken type negler du har er genetisk. Mens noen er født med sterke, flotte negler, har andre flisete og tørre negler som aldri blir lange. Noen opplever at de bare får fine negler når de er i Syden, hvor neglene får mye sol og høy luftfuktighet.

Negler som utsettes for mye såpe, vaskemidler, vann eller kulde, kan fort bli tørre og flisete. Dette gjelder også for neglebåndene, som i slike tilfeller kan bli ømme og stramme og flise seg opp, spesielt om vinteren.

Hvordan få sterke negler?

For å få sunne og sterke negler er det viktig å bruke en god håndkrem og neglebåndsolje. Hvis du ikke er født med sterke negler, vil dette hjelpe deg. Det du generelt bør gjøre er å ha en god håndkrem og neglebåndsolje i vesken. Bruk dem flere ganger om dagen. De vil holde på fukten i neglene og gi dem ekstra næring. For at neglene skal vokse ekstra godt og bli sterkere enn det de er i utgangspunktet, finnes det masse kosttilskudd som er spesielt laget for å styrke neglene. Disse hjelper kjempebra. Både kalsium, jern, D- og B-vitamin sies å ha en god effekt på hvordan neglene dine vokser. Du vil merke effekten allerede etter 1-2 uker. Det finnes også mange ”lakker” som er laget for å styrke neglen.

Vil du ha lange negler?

Hvis du ikke gidder å spise kosttilskudd eller lakke neglene hver dag med forskjellige styrkende lakker, kan du alltids få deg gelénegler. Hvis du for eksempel skal gifte deg og ikke vil ha falske negler, ville jeg tre uker før gått til en pleier eller klinikk og fått lakket dem med gelélakk. Pass på at geleen sitter på hele tiden, sånn at de naturlige neglene vokser under. Geleen beskytter neglen så den ikke knekker.

Neglepleie

På en klinikk vil behandleren først klargjøre neglene for lakkering. Dette gjøres ved at neglene files og neglebåndene ”dyttes” og klippes. Du avtaler på forhånd med behandleren hvilken form du ønsker å ha på neglene.

Les også: Det er viktig å ta vare på føttene!

Når man filer neglene, er det viktig å file i én retning. Filer man i sikksakk, fliser neglene seg fort opp. Det skal være symmetrisk like mye hvitt på tuppen av neglen. Før neglebåndene skal behandles, er det vanlig å legge på en krem som kalles neglebåndsmykner. Denne pleier å ligge på i noen minutter. Med en neglebåndsdytter skyves huden forsiktig bakover. Her er det viktig å være forsiktig, ellers kan man begynne å blø. Med en neglebåndsklipper kan man klippe bort det som er hvitt og dødt langs båndene. Til slutt bruker man en ”bøffer” for å få bort ujevnheter og gi en glatt overflate oppå neglen.

Neglelakk

Når neglene er klargjort, er det tid for å legge på neglelakk. Først legges et lag med en såkalt base coat (underlakk). Den beskytter neglen, forhindrer eventuell misfarging fra neglelakken, og gjør at lakken sitter bedre. Når dette laget er tørt, legges selve neglelakken på. Hvor mange strøk du trenger, avhenger av lakken og hvor intens farge du ønsker. Om du har en bred negleform på tuppen av neglen, går det an å ”jukse” med lakkeringen og lakke i rette linjer. Det gir en illusjon av at neglen er smalere enn den egentlig er. Legg lakken en millimeter fra huden. Det gir en ren ”look.”

Når også dette laget er tørt, legges det en top coat (overlakk). Denne kan være blank eller matt. Tørketiden kan variere fra ti minutter til én time. Når du får lagt vanlig neglelakk hos en profesjonell behandler, kan det ikke garanteres hvor lenge lakken vil vare. Hos noen holder den seg fin i én til to dager, hos andre i opptil en uke. Det kommer veldig an på neglene dine og hvor mye slitasje de utsettes for.

Gelélakk

Den største forskjellen på gelélakk og tradisjonell neglelakk er at gelélakk herdes ved hjelp av UV-lys, mens tradisjonell neglelakk lufttørker. Gelélakk varer derfor som regel mye lenger enn vanlig neglelakk. Shellac er en blanding av 50 % vanlig neglelakk og 50 % gelélakk.

Godt forarbeid er utrolig viktig når man skal legge gelélakk. Når negler og neglebånd er ferdig filte, blir neglene avfettet, slik at produktet skal sitte bedre. Avfettingen gjøres fra 1 til 3 ganger, avhengig av neglene. Ved påføring av gelélakk er det viktig å ”seale” neglen, som betyr å legge lakken på tuppen av neglen også for å forsegle den. Dette er fordi gelélakk har en tendens til å trekke seg litt tilbake under UV-lyset. Akkurat som ved vanlig neglelakk legges det først en base coat, deretter den ønskede fargen og så en top coat til slutt. Gelélakk kommer i både matt og blank utførelse. Hva du ønsker av farge og finish, er helt opp til deg.

Når produktet skal fjernes, vil behandleren først file på geleen. Deretter legges en bomullsdott dyppet i aceton på neglen, som til slutt pakkes inn i folie. Folien skal ligge på i 10–20 minutter.

Fransk gelélakk

Ved såkalt fransk gelélakk legges en hvit kant ytterst på neglen. For at produktet skal holde etter hvert som neglen vokser, påføres det hvite 1–2 millimeter innenfor neglekanten. Mange legger den hvite delen langt oppå den naturlige neglen, men det kan fort se ”tacky” ut, så man bør holde seg tett opptil neglens naturlige utgangspunkt.