Det kan være flere grunner til at folk fjerner hår i ansiktet. Enten man vil bli kvitt sjenerende hår på haken eller forme øyenbrynene, er voksing en enkel måte å fjerne hår på.

Det meste kan vokses

Mange kvinner har uønskede hår i ansiktet. De aller fleste har mer hår på overleppen enn det de har i kinnene, mange vil rydde og forme brynene og noen har strie hår på haken. Noen kvinner irriterer seg over generelt ansiktshår og vil fjerne, ”skinnskjegg”, pannehår og hår i kinnene. Flere ganger i uken står de med nesen inntil speilet for å fjerne hår med pinsetten. For å ikke snakke om speilet i bilen, der kommer alt frem, man burde kanskje ha en pinsett  i bilen.

Hvis du vokser hårene i ansiktet vil du få med seg alle dunhårene og du slipper å granske ansiktet hver bidige dag. Voksen tar nemlig med seg hårroten og det vil derfor ta mye lengre tid før hårene vokser ut igjen. Les mer om: Hårets vektsfaser

Med ansiktsvoksing kan du fjerne hår fra overleppe, bryn, hake og ansiktet for øvrig. Man kan vokse hårene i nakken på menn, men ofte får man en del kviser av det, det samme skjer hvis menn vokser skjegget, da får man veldig mye kviser og er derfor ikke å anbefale. Les mer om: Menn og voksing

Tåler den tynne ansiktshuden voksingen?

Ja, som regel går dette bra. På overleppen får noen damer små nupper rett etter man har vokset seg, disse kan en hudpleier ”poppe” og desinfisere og de vil forsvinne raskere, evt bare vente til de forsvinner av seg selv, det tar som regel 3-8 dager. Hvis du vokser deg relativt ofte (hver 3-4 uke) på overleppen vil denne reaksjonen forsvinne etter hvert.

Når man vokser bryn kan et tynt lag av huden prelle av, det ser ut som brannsår. Dette skjer av forskjellige grunner, man kan ha litt ekstra følsom hud den dagen pga sykdom, stress, ol, hvis man har fått sår der før kan man lett få sår hud der igjen. Eller hudpleieren har strammet for lite eller for mye eller tatt for stort område av gangen.

Hvis man har fått sår etter voksing av brynene bør man evt vente litt ekstra lenge før du vokser deg på samme sted, du kan også be hudpleieren om å ta mindre områder av gangen evt om hun kan bruke hard voks som er mer skånsom mot hårene. Noen kan også etter flere år med voksing i ansiktet utvikle en ømfintlighet mot voksing som gjør at visse deler av huden ikke tåler det lengre, denne reaksjonen er meget sjelden.

Kviser på haken

Noen får kviser og uren hud når de vokser hake og kinn, det samme gjelder her – å gjøre det ofte og peele huden annen hver dag. Det finnes også kremer som er laget for at hårsekkene ikke skal bli så irritert, hjelpe til mot inngrodde hår og gjør at hårene vokser senere ut og blir tynnere og lysere.

Pigmentflekker på overleppen

Mange tror de har fått veldig mørke hår på overleppen, men egentlig er det bare en pigmentflekk, hårene kan man godt fjerne, men pigmentflekken vil fortsatt gi illusjonen av ”bart”. Mange får pigmentflekker og særlig på overleppen av p-piller og graviditeter. Da finnes det kremer som lysner pigmentflekkene, men den behandlingen bør utføres i vinter halvåret når man ikke er så mye i solen.

Pass på, ikke vær i direkte sollys de første 24timene etter du har vokset deg i ansiktet, da vil det være lettere å få pigmentflekker.

OBS!!! Medisiner og voksing

Går du på medisiner som kan påvirke huden, skal du styre unna voksing. Konsulter med din lege først. Dette gjelder for eksempelvis legemiddelet Isotretinon (roaccutan) mot akne (kviser).

Kan jeg få mer hårvekst av å fjerne hår i ansiktet?

Myten om at du får mere hår av å fjerne hårene, stemmer ikke. Hvis du vokser deg jevnlig, vil du etter hvert få mindre hårvekst. Alle kvinner får imidlertid mere hårvekst i ansiktet med alderen. Les mer om: Hårets vekstfaser

Hvilke reaksjoner eller plager som kan oppstå etter voksing er individuelt. Noen har hud som tåler voksing svært godt, mens andre har mer ømtålig hud. Den rette behandlingen for akkurat din hud kan du finne med hjelp fra hudpleieren din.